Vacanțele cu rulota sunt tot mai populare în rândul românilor. Fie că pleacă la mare, la munte sau pur și simplu într-o călătorie prelungită prin țară sau străinătate, acestea reprezintă o variantă de transport cu cazare all-inclusive. Pe de altă parte, fiindcă cererea de mașini la mâna a doua din import este în continuare ridicată, și vânzările de platforme auto au crescut. Iată de ce categorie de permis ai nevoie pentru a putea tracta o rulotă sau o platformă auto.
Foarte multe accidente s-au produs din cauza șoferilor care au tractat rulote sau remorci și au pierdut controlul vehiculelor. Fie pentru că nu au adaptat viteza, fie pentru că au făcut manevre greșite, fie pentru că nu au respectat limitele de greutate.
De aceea, este important ca înainte de a tracta o remorcă, o rulotă sau o platformă, să cunoști regulile impuse pentru acestea. De asemenea, dacă greutatea lor este una ridicată, trebuie să obții o nouă categorie de permis.
Permisul de conducere categoria B permite tractarea unui ansamblu format dintr-un vehicul și o remorcă, atât timp cât masa totală maximă autorizată (MTMA) nu depășește limita de 3.500 kg.
Astfel, dacă ai o rulotă mică sau o platformă auto ușoară, permisul categoria B este suficient.
De exemplu, dacă rulota sau platforma au MTMA de până la 750 kg, iar vehiculul nu depășește 2.750 kg, acestea pot fi tractate cu permis categoria B.
Pentru ansamblurile a căror masă totală autorizată se situează între 3.500 kg și 4.250 kg, legislația rutieră prevede necesitatea unui permis categoria B cu mențiunea specială B96.
Aceasta se obține prin susținerea unui examen practic suplimentar la o școală de șoferi autorizată, fără a fi necesar un test teoretic.
„Permisul de conducere se eliberează pentru […] categoria BE: ansamblul format dintr-un autovehicul trăgător din categoria B și o remorcă a cărei masă totală maximă autorizată depășește 750 kg, iar masa totală maximă autorizată a întregului ansamblu depășește 3.500 kg”, se precizează în Art 30, Pct. 1c, din HG 1391/2006.
În cazul ansamblurilor auto cu masa totală mai mare de 4.250 kg, permisul categoria BE devine obligatoriu. Pentru această categorie, șoferii trebuie să treacă atât un examen teoretic, cât și unul practic adițional.
„Constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancțiuni […] nerespectarea regulilor privind remorcarea vehiculelor”, stabilește Art. 102 (24) din Codul Rutier.
Ceea ce înseamnă că șoferii care tractează rulotă sau platformă auto fără a deține categoria de permis necesară, pot primi o amendă de peste 4.000 de lei.